Atractie turistica

Fosta granita Moldova - Transilvania

Fosta granita Moldova - Transilvania

Comuna Palanca isi trage denumirea de la intariturile vechi, de pe un afluent al raului Trotus-Paraul Sant, cetate de granita si aparare. Iorgu Iordan, defineste termenul astfel: Palanca - locul ce a fost altadata intarit cu ingradire de pari sau de blani. Din aceasta definitie a apelativului rezulta ca, cel putin in unele cazuri, toponimul nostru a avut semnificatie militara, asadar a insemnat un loc intarit. Presupunerea gaseste o confirmare in faptul ca despre unele localitati se vorbeste ca despre fortificatii. De pilda: Palanca (punct vamal, Bacau) se spune ca este un loc foarte important sub raportul asezarii militare. Aici se afla urmele unui sant de-a lumgul fortificatiilor ungare.

Primul document care atesta localitatea este un hrisov al lui Vasile Lupu din 1648, dar confirmari ale existentei fortificatiei (asa cum explica si Iorgu Iordan) gasim si la cronicarii moldoveni Grigore Ureche si Miron Costin.

De altminteri inca si la ora actuala, in nordul comunei se gasesc fortificatiile de granita dintre Moldova si Imperiul Austro-ungar construite in timpul lui Gheorghe Racotzi II pe care locuitorii le denumesc "Treptele Mariei Tereza".


Fosta granita Moldova - Transilvania
Drumul culturii DRUMUL CULTURII [vezi detalii]
Drumul sarii DRUMUL SARII [vezi detalii]
Drumul gazarului DRUMUL GAZARULUI [vezi detalii]
Valea Siretului VALEA SIRETULUI [vezi detalii]
Drumul eroilor DRUMUL EROILOR [vezi detalii]
Proiect realizat de Asociaţia pentru Dezvoltare Economică Locală (ADEL) Bacău şi finanţat de Consiliul Judeţean Bacău