Atractie culturala

Mormantul lui Emil Rebreanu

Palanca

Emil Rebreanu, fratele romancierului Liviu Rebreanu, isi doarme somnul de veci in cimitirul Palanca, judetul Bacau.
In urma cu 90 de ani, mai precis pe data de 14 mai 1917 Emil Rebreanu, fratele marelui scriitor roman Liviu Rebreanu era executat de catre austro-ungari pentru ca simtise romaneste si pusese mai presus de orice dragostea de tara.
Ultima lui dorinta a fost sa fie inmormantat in pamantul liber al Romaniei.
Pe placa de marmura de pe crucea de la capatai sta scris: Sublocotenentul Emil Rebreanu spanzurat de unguri la 14 mai 1917 pentru ca a vrut sa treaca in randul Armatei Romane, sa lupte pentru reintregirea neamului. Patria recunoscatoare nu l-a uitat.
Durerea mortii fratelui iubit avea sa-l determine pe Liviu Rebreanu sa scrie romanul Padurea spanzuratilor, un elogiu si o cronica a faptelor care s-au intamplat atunci.
Apostol Bologa intruchipeaza trairile, suferinta intelectualului roman si nu numai, aflat intr-o oaste straina, care trebuia sa lupte impotriva celor de un neam si sange cu el.
Comemorarea eroului Emil Rebreanu se desfasoara an de an printr-un ceremonial militaro-religios la care participa din partea familiei nepotii veniti de pe meleagurile transilvane.

Auto:

DN12A Adjud - Miercurea Ciuc


Mormantul lui Emil Rebreanu
Drumul culturii DRUMUL CULTURII [vezi detalii]
Drumul sarii DRUMUL SARII [vezi detalii]
Drumul gazarului DRUMUL GAZARULUI [vezi detalii]
Valea Siretului VALEA SIRETULUI [vezi detalii]
Drumul eroilor DRUMUL EROILOR [vezi detalii]
Proiect realizat de Asociaţia pentru Dezvoltare Economică Locală (ADEL) Bacău şi finanţat de Consiliul Judeţean Bacău