Atractie culturala

Monumentul dadaismului

Moineşti

Tristan Tzara,pe numele său adevărat Samueli Rozinstock, se naşte la 16.04.1896 la Moineşti, ca fiu a lui Philip şi al Emiliei. Urmează cursurile şcolii primare din localitatea natală. În 1912, elev la Liceul „Mihai Viteazul” din Bucureşti, fondează aici, în compania lui Ion Vinea şi Marcel Iancu, cu binecuvîntarea lui Alexandru Macedonski şi ajutorul lui Iser, revista “Simbolul”, în care sunt publicate primele sale poeme semnate S. Samyro, pe care îl va schimba mai tîrziu in Tristan Ruia şi în final Tristan Tzara. . La terminarea liceului, pleacă la Zurich în Elveţia lăsând o parte din poemele româneşti lui Ion Vinea, care le va edita în revistele conduse de el. În “Chemarea” (1915) apare, pentru prima oară, semnătura T. Tzara. “Tristan" e ales pe lîngă rezonanţa particulară pe care o are numele în română şi ca un omagiu către opera lui Wagner - o referinţă importantă pentru simboliştii care l-au influenţat puternic pe tînărul poet.
În acelaşi an, în Zurich, la cafeneaua “Terasa”, cuvântul “DADA” este găsit, cu ajutorul unui cuţit de tăiat hârtie, aşezat între paginile unui dicţionar Larousse. Provine din frantuzescul „dadisme”( dada = ” calut de lemn “ in limbajul copiilor), denumirea miscarii este arbitrara si nu are nici o legatura etimologica cu termenul respectiv.
În 14 iulie 1916,Tzara lansează primul său manifest şi îşi defineşte noua estetică. Colecţia “DADA” se deschide cu : “Prima aventură cerească a domnului Antipyrine”.
În iulie 1917, apare revista “DADA 1”, condusă de Tzara şi care va cuprinde 7 numere.
Ulterior, se stabileşte la Paris unde este student la “Facultatea de Stiinţe” şi membru al “Asociaţiei Studenţilor Români din Franţa”.

Ani mai târziu (1936), împreună cu Louis Aragon şi Roger Caillois, Tristan Tzara fondează “Grupul de studii pentru fenomenologia umană” care publică revista „Inchiziţia”.
În 1944/1945, la Toulouse, este ales preşedinte al „Centrului Intelectualilor” şi conduce „Emisiunea literară a Rezistenţei”. Contribuie la fondarea „Institutului de Studii Occidentale”.
Aventurile lui politice îl vor apropia de fiinţele umane şi gradat se va transforma într-un poet liric. Poemele lui Tristan Tzara revelează durerile sufletului prins între revoltă şi uimirea datorată tragediilor zilnice ale condiţiei umane.

La 24 decembrie 1963, Tristan Tzara moare la Paris, pe strada Lille şi a fost înhumat acolo în Cimetière de Montparnasse.
În onoarea sa, monetăria oraşului Paris a bătut o medalie cu efigia lui Tristan Tzara, omagiatul fiind prezentat ca „Sfinx al unei legendare blandeţi” în epoca de ascensiune a dadaismului. Iar la Moineşti, în noiembrie 1991, este dezvelită placa memorială „Tristan Tzara”, efigia scriitorului, şi este inaugurată librăria „Tristan Tzara”.

Auto ;

Din Bacau drumul national Bacau - Miercurea Ciuc sau din Onesti spre Comanesti, iar la intrare in Comanesti se vireaza dreapta spre Moinesti


Monumentul dadaismuluiMonumentul dadaismului
Drumul culturii DRUMUL CULTURII [vezi detalii]
Drumul sarii DRUMUL SARII [vezi detalii]
Drumul gazarului DRUMUL GAZARULUI [vezi detalii]
Valea Siretului VALEA SIRETULUI [vezi detalii]
Drumul eroilor DRUMUL EROILOR [vezi detalii]
Proiect realizat de Asociaţia pentru Dezvoltare Economică Locală (ADEL) Bacău şi finanţat de Consiliul Judeţean Bacău