Atractie culturala

Casa memorială Nicu Enea

Bacău

Organizata in casa in care a trait si a lucrat pictorul Nicu Enea, donata de sotia acestuia. Casa a fost construita la inceputul secolului al XX-lea. Colectia cuprinde: obiecte personale, fotografii, corespondenta, 60 de lucrari de pictura si grafica semnata de Nicu Enea.
Casa modesta, cu un singur nivel, sufragerie la parter, dormitor si fostul atelier al pictorului, la etaj. În anii 1969 si 1970 sotia pictorului profesoara Elvira Enea a donat aceasta cladire înpreuna cu 133 de lucrari de pictura si 209 lucrari de grafica, Muzeului Judetean de Istorie si Arta Bacau. În 1970, la împlinirea unui deceniu de la moartea pictorului  s-a inaugurat o expozitie memoriala cu tablouri semnate de Nicu Enea: peisaje, autoportrete, nuduri, naturi statice, flori.  Casa a fost restaurata în anul 2004 iar în prezent, din pacate, imaginea ei are de suferit deoarece a ramas singura cladire veche într-un spatiu dominat de blocuri înalte.
Pictorul Nicu Enea (1897-1960) a locuit si a creat în acesta casa în perioada 1929 - 1960. În curte se afla un bust al artistului în piatra apartinând sculptorului Nicolae Enea. Casa memoriala face parte din  Sectia de arta a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”- Bacau.


Casa memorială Nicu EneaCasa memorială Nicu EneaCasa memorială Nicu Enea
Drumul culturii DRUMUL CULTURII [vezi detalii]
Drumul sarii DRUMUL SARII [vezi detalii]
Drumul gazarului DRUMUL GAZARULUI [vezi detalii]
Valea Siretului VALEA SIRETULUI [vezi detalii]
Drumul eroilor DRUMUL EROILOR [vezi detalii]
Proiect realizat de Asociaţia pentru Dezvoltare Economică Locală (ADEL) Bacău şi finanţat de Consiliul Judeţean Bacău