Atractie culturala

Biserica din Agas

Agas

Comuna Agas este strabatuta de DN 12 pe o distanta de 15km.

Initial, comuna Agas a fost sat component al comunei Brusturoasa, devenind comuna de sine statatoare in anul 1893. Actuala comuna Agas cuprinde si fosta comuna Goioasa care a fost infiintata in 1923 si alipita comunei Agas in 1968 după noua impartire administrativ-teritoriala. Tot in anul 1968 a fost alipit si satul Cosnea care a apartinut comunei Frumoasa, judetul Harghita.

Cea mai veche consemnare din aceasta zona s-a facut in anul 1757, martie 25, despre Schitul Cotumba, cand staretul manastirii Pahomie a scris zapisul de mana pentru vanzarea a 55 de prajini, curatura de arat. Prin cartea de danie din 20 iulie 1770 prin care Andrei si Toader Neculai dau schitului Cotumba partea lor din mosia Surdu.

Taranii din aceasta zona au participat la luptele din cele doua razboie mondiale. Marturie acestui lucru, stau monumentele ridicate la Cuchinis, Brusturoasa, monument ridicat in cinstea celor cazuti in primul razboi mondial, in imediata apropiere a Cetatii de granita, construita de Gheorghe Rakoczi al II-lea. Intre localitatile Ghimes si Palanca se afla mormantul lui Emil Rebreanu, fratele autorului romanului Padurea Spanzuratilor. La biserica Agas se afla un monument ridicat in cinstea eroilor cazuti in al doilea razboi mondial. Cetatenii din zona au luptat impotriva armatei austro-ungare, pentru apararea libertatii si intregirii neamului. Biserica din Agas a fost ridicata in anul 1910.

Este situata pe partea stanga a soselei Comanesti - Ghimes Faget


Drumul culturii DRUMUL CULTURII [vezi detalii]
Drumul sarii DRUMUL SARII [vezi detalii]
Drumul gazarului DRUMUL GAZARULUI [vezi detalii]
Valea Siretului VALEA SIRETULUI [vezi detalii]
Drumul eroilor DRUMUL EROILOR [vezi detalii]
Proiect realizat de Asociaţia pentru Dezvoltare Economică Locală (ADEL) Bacău şi finanţat de Consiliul Judeţean Bacău